תולעים

שאלה:

שלום רב,
רציתי לשאול כמה שאלות בעניין איסור אכילת תולעים וברחשים.

1. לו יצוייר שבדקתי עלה חסה (לא גוש קטיף) ולא ראיתי שום תולעת, האם מותר לאכול או שיש לחשוש למה שיש האומרים שאם אניח את עלה החסה בשמש על מפסה לבנה, יצאו ממנו תולעים (מייוחס לבן איש חי?)?

2. מה הדרך לבדיקת תותים (האם יש לחשוש שגם אם אני לא רואה תולעים, אולי הן מסתתרות, וצריך סבון, אקונומיקה, הברשה, ניתוח הפלחים)?

3. האם מותר לאכול תאנים? והאם יש הבדל בין מיובשות לרטובות?

תשובה:

בבדיקת תותים:
תחילה להוריד את הראש, אם יש מקומות נגועים להסיר אותם, כגון מקום רך הוא נפגע מאקרית חרק קטן לבן בגודל ראש סיכה, להשרות בסבון פירות ל5 דקות, לאחר מכן לשטוף שוב, ואז לעבור עם מברשת שיניים רכה על כל התות, לשטוף שוב.
נכון שיש שיטות המיקלות יותר הרב ליאור שליט"א, ויש מחמירים יותר לקלף את כל התות הרב דורפמן - לעניות דעתי זו דרך המלך.
בבדיקת חסה מגידול רגיל זה נושא ארוך:
בקצרה ישנם חרקים בצבע ירוק, וגם בחסה מפוקחת המצב לא טוב פעמים שיש מנהרן (חרק שיוצר תעלה בעלה) ולאחרונה נתגלו גם במפוקח בעיות חמורות מעין אלו, לכן אם מנקים רק את לבבות החסה בסבון פירות
שטיפה השריה שטיפה לאחר חיתוך השורש ובדיקת עלה עלה אפשר להתיר.

לגבי בדיקת תאנים:
נושא התאנים בהחלט מורכב, ראשית במאה שנים האחרונות יש ריבוי חרקים שהגיעו מארצות שונות נגישות ותחבורה מפותחת, לכן אין להשוות את תקופתינו לתקופת חז"ל.
הלכה למעשה יש ללמוד ולהכיר את החרקים המצויים בתאנה, צרעת הפירות אשר חודרת בפי התאנה ומשירה את כנפיה לפעמים זחלי הצרעה המתפתחים בתוך התאנה וכן חרקי מחסן נוספים, לכן מי שלא למד לא יכול לבדוק תאנה.
תאנים חיות יותר קל אך עדיין יש ללמוד ולהבחין בצרעה ומשאר מזיקים, אין לאסור את הפרי ומאידך אין להתיר ללא בדיקה אמיתית.
{בברכה הרב אוריאל ברגיל}