חימום במיקרוגל טרף

שאלה:

שלום וברכה!
האם נכונה האמירה המקובלת בפי העם שמותר לחמם במיקרוגל טרף בתוך שתי שקיות? הדין משתנה כאשר המיקרוגל מלוכלך, כלומר שיש גושים של אוכל? האם יש הבדל בין מיקרוגל לתנור בהקשר זה?
תודה

תשובה:

אם המיקרוגל נקי משאריות בשר וחלב אפשר להקל לחמם כשעטוף בשתי עטיפות.


תשובה מורחבת:


לפני שניגע בפן ההלכתי נציג את הפן הטכני של מלאכת המיקרוגל.
ישנם סוגים רבים של קרינות: קרינת אור, קרינת אינפרא אדום, קרינת רנטגן קרינת מיקרוגל וכו'. המיקרוגל עובד בכך שהוא משדר גלים קצרים של קרינה, ואותם גלים בנוזלים אך כמעט ואינם נבלעים בדברים יבשים. וכאשר מחממים תבשיל במיקרוגל הקרינה גורמת לחימום הנוזלים שבתבשיל שנוצר כתוצאה מחיכוך עם המאכל, והם מחממים את החלק המוצק שבו. וגם התוצאה המתקבלת ממיקרוגל רגיל היא שונה: צבעו של האוכל נשמר, אך טעמו שונה במקצת מטעמו של אוכל שבושל בדרך רגילה. וכפי שהגדרנו בישול במיקרוגל הוא חימום הנוזלים שבמאכל לכן הבליע כאן שונה מרתיחה רגילה.


בספר פסקים ותשובות (סימן צב סעיף כה) כתב: לכתחילה יש לייחדו למין אחד, לפי שטעם המאכלים נבלע בגגו ובדפנותיו ע"י האדים שיוצאים מהם, ואפילו כשהאוכל יבש ועטוף אסור שמא העטיפה תתבקע במיקרוגל או שמא ישכח לכסות - כל זה באופן תדיר, אך בדרך עראי או בעת הצורך, כגון שנקלע למקום ציבורי שהמיקרוגל בחזקת איסור ואין שאריות של בשר וחלב (שאז גורם לבישול בשר וחלב) יש להקל בתנאי שיעטוף את המאכל בשתי שכבות, שאז יש כמה ספקות וצדדים להקל - י"א שמיקרוגל לא נחשב דרך בישול, וי"א שאם הבשר והחלב לא נוגעים זה בזה אין איסור כלל, וי"א שגם אם נוגעים זה נחשב צלוי וגם בזה יש מחלוקת האם חשיב דרך בישול וכן הווי דבר שאינו מתכוון, וסיים שאם דרך שימושו תמיד בשתי שכבות נראה שמותר לעשות כן אף לכתחילה, לפי זה אפשר לומר שאם עושה במקום ציבורי עם שתי שכבות לא תהיה בעיה של מראית עין, שיבואו להקל יותר.


יש לציין! כל הקולא הזו שייכת במיקרוגל ולא תנור שזה בישול באש.